1. Anasayfa
  2. Nedir

Bilim Nedir? Bilim Ne İşe Yarar?

Bilim Nedir? Bilim Ne İşe Yarar?
0

Bilim hayatımızın tam olarak neresindedir? Bilim hayatımızın içerisinde ne işe yarar? Yaşadığımız toplumsal yaşam biçiminde bilimsel çalışmaların hem yeri hem de izleri var mı? Bilim360 bu sorulara ve bilimin diğer kavramlar arasında işlevi nedir gibi sorulara cevap bulacaktır.

Bilim, gündelik yaşamımızın hızlı akışı içerisinde pek fazla farkında olmakta zorlansak da, somut pratik hareketlerle hayatın her alanında başucumuzdadır. Bilimin verdiği sonuçlar ile içerisinde bulunduğumuz toplumsal hayat iç içe geçmiştir. Elektronik eşyalardan internete; enerjiden ulaşıma kadar oldukça geniş bir kapsama alanında, bilimsel araştırmaların ve deneylerin sonuçları ile hayattayız. Bilimin sağlamış olduğu toplumsal faydalardan nasiplenen ne yazık ki kötüye kullanarak gerilimli ilişkide yaratan bireyler vardır. Bu yazımızda ortaya çıkan zararlar ve kötülüklerden ziyade bilimin topluma olan faydası ve olumlu etkilerinden bahsedeceğiz.

Bilim ne işe yarar?

Bilim360, bilim ne işe yarar sorusuna ülkemizde son yıllarda gündemde olan konudan örnek vererek okurlarına cevap arayacak. Türkiye’nin gündeminde olan en önemli problem depremdir. Adını duyduğunuzda bile tüyler ürpertici olabilmektedir. İşte bilim, deprem üzerinde yapılan tüm bilimsel araştırmaları kapsamaktadır. İstanbul’un içinde yer aldığı coğrafi bölge, bir deprem bölgesidir ve İstanbul çevresi de aktif bir fay hattının üzerindedir. Bunun istatistiksel modellemelerini yapan araştırmacılar, bilimden faydalanıyor. İstatistiksel modellemeler sayesinde dünyanın başka bir ucunda meydana gelen veya gelebilecek olan doğal afet hakkında da o bölgedeki insanlar bilgi sahibi olmaktadır.

Bu durumu anlaşılır bir dil ile kamuoyuna sunmak bilim insanlarının işidir. Ancak bu konuyu bilimin aşırı klasik ve teknikleşmiş tarzından uzaklaşıp, halkın net bir şekilde anlayacağı şekilde ifade etmek bilim insanlarının toplumsal vazifesidir. Bilimsel bir alanda yapılan araştırmalar sonucunda halka açıklama yapan bilim insanlarının, teknik dili problem olarak görmemesi gerekir. Bu sayede daha fazla bilgilenen insan sayısına ulaşmış olurlar.

Kısacası bilim, evrenin incelenmesi, anlaşılması ve belli amaçlarla manipüle edilmesidir. Örneği yaşantımızın vazgeçilmezi, ölçü birimleridir. Zamanın ölçülmesi o kadar önemlidir ki dünya bir zamanı yönetme mekanizması üzerine ayakta durmaktadır. Bireylerin görebildiği evrende ne ağırlığın, ne mesafenin, ne de zamanın herhangi bir birimi bulunmamaktadır. Bilim sayesinde ağırlığın, mesafenin veya zamanın her birinin nasıl ölçüldüğüne dair ve nasıl hesaplandığına dair açıklayıcı formülleri bulunmaktadır.

Toplumsal hayat biçiminde en çok yapılan hatalardan biri kalabalık bir topluluğun doğru bulduğu bir kavram doğru olmak zorunda değildir. Sırf kalabalık bir görüş o kararı savunduğu için sonuçların o şekilde olması bilimsel çalışmalara tamamen ters olan bir durumdur. Ayrıca bilimsel gerçeklerin birilerinin reddetmesi ile geçerliliğini yitirmesi, bilimsel olarak yanlış olduğu kanıtlanan olguların ise inanarak gerçekliğinin artması söz konusu değildir.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Merhabalar, burada bulunan tüm arkadaşları ağırlamaktan ve Bilim360 kurucusu olmaktan gurur duymaktayım. Hoşgeldiniz :)

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir