Diş eti neden şişer, nasıl tedavi edilir?

Diş Eti Neden Şişer?

Diş eti neden şişer

Diş eti şişmesi yaşamımızda çok yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Diş eti şişmesi bir çok farklı nedeni olabilir. Birkaç günden fazla süren şişlik problemi yaşıyorsanız, kısa zaman içinde diş hekimi uzmanına görünmeniz önerilir.

Diş Eti Neden Şişer?

U.S. National Library of Medicine’e göre, diş eti şişmesinin bir kaç yaygın nedenleri vardır. 

Yetersiz beslenme: Özellikle C vitamini eksikliği nedeniyle diş eti iltihaplanmasına sebep olabilir, bu sebeple sebze ve meyve tüketmiyorsanız, problem beslenme formunuzu iyi tutmadığınızdan olabilir.

İlaçlar: Diş eti şişliğinden önce, yakın zamanda ilaç kullanmaya başladıysanız, diş eti şişmesinin nedeni ilacın yan etkisi olabilir. İlacın yan etkilerini okumalısınız. Olası durumda ilacınızı doktorunuzla görüşüp alternatifleri araştırarak değiştirmesini isteyebilirsiniz. 

Ağız Bakım Ürünleri Marka Değişikliği: Yakın zamanda kullandığınız diş macunu, ağız bakım suyu, diş fırçası, ya da diş ipi markasını değiştirildiyse, ağız sağlığı ürünlerin içerik maddelerinden birine (Reaksiyon) tepki gösteriyor olabilirsiniz. Belki de kullandığınız diş fırçası düştü ve bunu hatırlamıyor olabilirsiniz, bu durumda hemen yeni bir aynı marka diş fırçası almanız tavsiye edilir, diş ipi kullanmıyorsanız muhakkak kullanmalısınız. 

Gingivitis (Diş eti İltihabı): Diş eti şişliğinin esas nedeni diş eti iltihabıdır. Belirtisi, diş etinin iltihabı reaksiyon sonucun da şişme, ağrı, kızarıklık ve hassasiyet gibi belirtiler göstermesi durumudur. Eğer dişlerinizi iyi fırçalamıyorsanız veya yemekten sonra kalıntıları temizlemiyorsanız, sorun burada olabilir. Eğer diş eti iltihabı tedavi edilmezse, iltihap daha da ilerleyerek diş ve diş  çevresindeki diğer dokulara yaygınlaşmasıyla (peridontit) ve diş kaybı gibi çok daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer, Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti şişmesi evde nasıl geçer, hemen geçmesi için neler yapılabilir? Diş eti şişmesine karşı evde uygulaya bileceğiniz bir kaç yöntem araştırdık. Tüm çabalarınıza rağmen diş eti şişkinliği ağrısı geçmiyorsa, bu durumda başka bir sorunlara eşlik ediyorsa muhakkak bir diş hekimi ile görüşmenizi öneririz. Tedavi yöntemleri maddeleyecek olursak;

  • Diş ipi kullanılması gerekir,
  • Diş taşı temizliği,
  • Tuzlu su gargara, ağzın pH seviyesini nötralize ederken diş etinin şişkinliğini alır ve ağrıları hafifletir. Sıcak suyla karıştırarak sabah, akşam ve öğünlerden sonra otuz saniye boyunca gargara yapılarak ağrıları biraz olsun hafifletmeye yardımcı olacaktır.
  • Düzenli diş fırçalama,
  • Zencefil, içerisinde bulunan antioksidan maddeler, şişikleri hafifletmek için birebirdir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık