İhtiyofobi (Balık Fobisi) Nedir? Sebepleri Nelerdir? Tedavisi Var Mı?

ihtiyofobi nedir bilim360

İhtiyofobi(balık fobisi) kişinin herhangi bir deniz canlısına karşı şiddetli derecede korkusunun olmasıdır. Bu hastalık her zaman olmasa da bazı yerlerde ve insanlarda ciddi sakatlanmalara ve krizlere yol açıyor.

İhtiyofobi Sebepleri Nedir?

İhtiyofobi sebepleri nedir?

Bu korkunun kaynağı veya nedeninin ne olduğunu belirlemek fazlasıyla zordur. Küçüklükten dolayı olan travmalar, hayvanların dış görünüşü ya da sadece kişinin doğuştan içinde olan dürtülerinden kaynaklanmaktadır.

Genellikle kişi çocukluk döneminde yaşadığı belirli nesneye karşı fobi uyaran, tatsız ve stresli bir anı dolayısıyla ihtiyofobi olabilir. Çünkü her birey çocukluk döneminde daha duyarlı, hassas ve kırılgandırlar.

Hatta şuan siz bu yazıyı okurken bile balıklara karşı korku besleyebilirsiniz. Buna korkunç köpek balıklarının, deniz analarının ya da size korku veren herhangi bir deniz canlısının resmine bakarken bile hissedebilirsiniz.

İhtiyofobi’nin Belirtileri:

1. Fiziksel Semptomlar:

Kişinin korku kaynağı (balık) ile temasa geçmesi yada görmesi sebebiyle oluşan sinir sisteminin tetiklemesi ile organizmada çok fazla miktarda değişiklikler olur. Değişiklikler şunlardır:

  • Artan kalp atışı
  • Baş dönmesi ve titreme
  • Nefes darlığı
  • Aşırı terleme
  • Göğüste baskı hissi
  • Hastalık
  • Mide/bağırsak bozulmaları
  • Bilinç bulanıklığı konfüzyon
  • Bayılma

2. Bilişsel Belirtiler:

Kişinin fobi uyarana (balıklara) karşı bir bilgisi olmaması bu nedenle fobi uyarana karşı gerçekdışı, saplantılı düşünceler elde etmesi. Kişi kontrolünü kaybedebilir ve korkusunu idare edemeyebilir.

Kişi eğer bir deniz canlısı ile karşılaşırsa ve karşılaştığında fobi uyaranın olduğu yerden elinden geldiğince uzaklaşmaya çalışır ve bu sebeple her türlü ilginç davranışları olabilmektedir. Buna KAÇIŞ DAVRANIŞLARI denir.

İhtiyofobi’nin Tedavisi Mümkün mü?

Kişi olay sırasında paniğe kapılıp ciddi fiziksel yaralanmalarda bulunduysa hastanede fiziksel terapiler gerçekleştirilmektedir. Fiziksel hariç korkuyu elinden geldiğince yok etmeye çalışmak istiyorsa kişi psikoterapi yöntemini uygular. Kişi herhangi bir psikologdan randevu alarak bilişsel-davranışsal psikoterapi yolu ile korkusundan tamamen bile kurtulabilir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık