1. Anasayfa
  2. Teknoloji

AnTuTu Puanı Nedir? Ne İşe Yarar?

AnTuTu Puanı Nedir? Ne İşe Yarar?
2

AnTuTu, birkaç farklı test ile günümüzde ki tüm akıllı telefonların puanı ve performansını ölçer. Performans ölçme esnasında doğru ve hızlı sonuçlar vermesi teknoloji meraklıları için oldukça avantajlıdır. AnTuTu sayesinde akıllı cihazlar arasında karşılaştırma yapmak da kolay olmakta. AnTuTu puanının ne olduğunu ve ne işe yaradığı hakkında sizleri bilgilendirmek istedik.

AnTuTu Nedir?

AnTuTu Benchmark uzun yıllar önce piyasaya sunulmuş akıllı telefonların ve teknolojik cihazların performanslarını en doğru ve hızlı şekilde hesaplayan yazılımdır. Sayesinde gün boyunca elimizde ve cebimizde taşıdığımız akıllı telefonlarımızın ne kadar dayanıklı, hızlı ve performansının iyi olduğu hakkında bilgiler ediniriz.

Hemen hemen hepimiz bir teknolojik alet almadan önce araştırırız veya bir bilgili yakınımıza sorarız. Sormamıza gerek kalmadan AnTuTu sayesinde almayı düşündüğümüz cihaz veya ikisi arasında kaldığımız telefonları kıyaslayabilir veya özellikleri hakkında derinlemesine bilgiler edinebilmekteyiz. Hem mobil hem de bilgisayar sürümü mevcut olan AnTuTu nedir sorusuna birçok cevap mevcut yazımızda. Hatta AnTuTu akıllı telefon değerlendirme camiasında kendisini o kadar kabul ettirmiş ki bazı firmalar AnTuTu puanını dikkate alarak bir sonraki modelini geliştirmektedir.

AnTuTu Puanı Nedir?

AnTuTu, Android ve iOS işletim sistemli mobil cihazları belirli alanlarda testler gerçekleştiren bir sistemdir. Sistem, gerçekleştirdiği testlere göre cihazları puanlıyor. Bazı mobil cihaz kullanıcıları AnTuTu’ nun güvenilirliği açısından tedirginlik yaşamaktadır. Ancak bu tür iddialara rağmen dünya genelinde günümüzde akıllı cihazları en iyi kıyaslama yapan ve puanlandıran sistem AnTuTu diyebiliriz.

Peki AnTuTu akıllı cihazları hangi testlerden geçiriyor? Nasıl puanlıyor? Gelin hep birlikte öğrenelim.

AnTuTu’nun testleri 6 aşamadan oluşmaktadır. Bunlar;

RAM

Cihazın işlem hızını temel olarak 2 tane donanım etkiliyor diyebiliriz. Bir cihazın RAM ve işlemcisi ne kadar iyi olursa cihaz o kadar iyi performans gösterecektir. Bu sayede cihazın daha hızlı işlem yeteneği gelişmektedir.

RAM’ler, işlemlerinizi yaparken cihazların bilgileri geçici olarak depoladığı belleklerdir. Belirttiğimiz gibi cihazların RAM ve işlemci gücü ne kadar artarsa performansı da o ölçüde artar. AnTuTu’ da RAM testinde cihazların RAM’lerinin okuma ve aynı zamanda yazma hızlarını ölçmektedir.

İşlemci (CPU)

İşlemciler, akıllı cihazlar için bir insanın beyini olarak görülmektedir. Kalitesine göre cihazın işlemcisinin gösterdiği hız değerleri, performans değerleri değişmektedir. Bundan dolayı AnTuTu testlerinin en önemlilerinden birisi bu aşama yani işlemci testi diyebilmekteyiz.

AnTuTu, CPU tamsayısı ve CPU kayan noktası olarak işlemcileri bu sayede değerlendirip puanlama yapar.

Grafik İşlemci (GPU)

Akıllı cihazlarınızla çok fazla oyun oynuyorsanız AnTuTu testlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli kategorilerden birisi de grafik işlemcisidir. Grafik işlemcileri akıllı cihazlarda, oyunlarda ve yüksek donanım gerektiren programlarda devreye giren bir donanımdır.

AnTuTu, grafik işlemcisi testinde cihazların hem 2D hem de 3D performanslarını ölçebilmektedir. PUBG, Sniper 3D gibi oyunlar 3D grafik motorları kullanırken, biraz daha basit grafikli oyunlar 2D grafik motorlarını tercih etmektedir. Diğer test aşamalarında olduğu gibi AnTuTu grafik işlemci testinde de başarılı sonuçlar elde etmektedir.

Giriş ve Çıkış Puanları (IO)

Akıllı cihazlarımızda işlem yaparken bilgilerimizin geçici olarak RAM üzerine depolandığını yukarıda RAM test aşamasında belirtmiştik. Bilgileriniz kalıcı olarak ise hafıza kartlarına (sd kart), usb bellek ya da akıllı cihazınızın depolama alanına kayıt edilebilmektedir.

AnTuTu bu test aşamasında ise akıllı cihazınızın depolama alanına kayıt edilen bilgilerin kayıt ve çıkış hızını ölçmektedir. Cihazınızın giriş puanı ne kadar yüksek ise indirdiğiniz uygulamalar, oyunlar ve belgeler o kadar hızlı kurulur. Ayrıca cihazın hızını etkileyen bir diğer faktör de depolama alanı olmaktadır.

Kullanıcı Deneyimi (UX)

Kullanıcı deneyimi aşamasında ise cihazın günlük performansının değerlendirilmesine göre puanlama yapılır. Bu test aşamasında sistem, cihazın sizinle birlikte günlük yaşantıda nasıl bir performans göstereceğini test etmektedir.

AnTuTu UX, çoklu görev puanı ve çalışma zamanı puanı olmak üzere kendi içerisinde 2 aşamaya ayrılıyor. Çoklu görev puanı, cihazın aynı anda yaptığı işlemlerdeki performansını ölçmekte. Cihaz ne kadar güçlü bir işlemciye sahipse aynı anda yapılan işlemlerde o kadar iyi performans gösterir diyebiliriz. O yüzden işlemcisi güçlü cihazlar, çoklu görev puanı kategorisinden yüksek puan almaktadır. Çalışma zamanı puanı ise cihazın standart işlemleri örneğin kamerayı açarken ne kadar süre harcayarak yapabildiğini ölçmektedir.

Genel Puan

Genel puan aşaması ise yukarıda tek tek açıklamış olduğumuz testlerin ortalaması olarak tanımlayabiliriz. Cihazlar hakkında araştırma yaparken kullanıcılar çoğunlukla genel puanı görmektedir. Beraberinde cihazları kıyaslarken genel puanlar kullanılmaktadır. Genel puan sayesinde AnTuTu’ da gezinen kullanıcılar tüm testlerin ortalamasını görerek satın almayı düşündüğü cihazları rahatlıkla kıyaslayıp akıllarındaki tüm soru işaretlerine cevap bulabilmektedir.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Merhabalar, burada bulunan tüm arkadaşları ağırlamaktan ve Bilim360 kurucusu olmaktan gurur duymaktayım. Hoşgeldiniz :)

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Evet yılbaşı yaklaşıyor güzel bir hediye arayışında insanlar. Öneriler için teşekkürler

  2. verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir